Bebola Bergedel Ayam, Buat Macam Ni Lagi Sedap. Makan Begitu Saja Pun Boleh

Selalu buat bergedel leper tapi yang ini bebola bergedel ayam. Nampak sedap pulak buat dibentuk begini.

Bebola Bergedel Ayam, Buat Macam Ni Lagi Sedap. Makan Begitu Saja Pun Boleh



Bebola bergedel ayam ini boleh dimakan bersama soto, dibuat lauk atau dimakan dengan sambal kicap. Nak makan begitu saja pun boleh.

ARTIKAL MENARIK LAIN:Buat Lempeng Sayur, Lagi Sedap Cicah Sambal. Letak Sayur Ini Saja



Cara membuatnya dikongsi oleh Har Ryea. ini ampak macam sedap pulak.


Bahan-bahan

6-7 biji kentang – dipotong dadu
Isi ayam – dikisar
Daun sup -dihiris
Bawang merah -dihiris
Lada merah -dihiris
1 biji telur
Bawang goreng
Lada sulah
Garam






Cara membuat

1. Rebus kentang hingga empuk dan lenyekkan dalam mangkuk hingga hancur.

2. Kemudian masukkan semua bahan lain bersama dengan sedikit garam. Gaul sebati,

2. Ambil sedikit adunan dan bentuk bulat seperti meatball sehingga habis adunan.


4. Sejukkan bebola begedil ayam dalam peti ais selama setengah jam sebelum digoreng.

5. Cara menggoreng, pukul dua biji telur dalam mangkuk. Panaskan minyak dan celup begedil lalu masukkan dalam kuali yang sudah dipanaskan minyak.

6. Goreng hingga warna keemasan. Angkat dan tos.


Sumber: Har Ryea




Kredit :Vanilla Kismis.


Terima kasih kerana berkunjung ke laman kami. Selain daripada resepi ini, ada pelbagai variasi resepi yang anda boleh cuba. Jangan lupa juga untuk kongsikan resepi ini bersama rakan anda ya.


________________________________________________________
Untuk dapatkan makluman berita terkini, viral dan informasi berguna dari blog ini melalui Facebook, sila LIKE page kami:

Post a Comment

0 Comments