Letak Asam Jawa, Tip Buat Ikan Goreng Jadi Makin Sedap

Orang tua-tua kalau buat ikan goreng rasanya memang lain macam sedapnya. Kita siap boleh ratah 2-3 ekor. Sebabnya cara mereka buat ikan goreng tak letak hanya garam dan kunyit.

Letak Asam Jawa, Tip Buat Ikan Goreng Jadi Makin Sedap



Ada lagi bahan yang digaul bersama sebelum menggoreng ikan. Menerusi perkongsian Nur Darwisya Qasdina, untuk memastikan ikan goreng sedap selain garam dan kunyit gaul sekali ikan dengan asam jawa dan cara inilah yang dipraktikkan oleh ibu mentuanya.

ARTIKAL MENARIK LAIN:Masak Tempoyak Ikan Patin Cara Asli Pahang Hanya Guna Empat Bahan



Letak asam jawa, rahsia mak mentua buat ikan goreng sedap


Caranya;

– Gaul ikan dengan asam jawa, bersama garam dan kunyit.

– Lumur rata dan perap sekejap. Tapi jika nak goreng terus pun boleh saja.

– Ikan yang digoreng akan bertukar warna jadi hitam sama juga dengan minyak. Tapi jangan bimbang rasanya memang sedap sangat. Jika ratah memang tak sedar 2-3 ekor sorang-sorang. 






Sumber: Nur Darwisya Qasdina




Kredit :Rasa



Terima kasih kerana berkunjung ke laman kami. Selain daripada resepi ini, ada pelbagai variasi resepi yang anda boleh cuba. Jangan lupa juga untuk kongsikan resepi ini bersama rakan anda ya.


________________________________________________________
Untuk dapatkan makluman berita terkini, viral dan informasi berguna dari blog ini melalui Facebook, sila LIKE page kami:

Post a Comment

0 Comments