Masak Tempoyak Ikan Patin Cara Asli Pahang Hanya Guna Empat Bahan

Apa menu tenghah hari anda? Kalau belum terfikir nak masak apa bolehlah masak tempoyak ikan patin. Masakan ni ikut cara asli dari Pahang.

Masak Tempoyak Ikan Patin Cara Asli Pahang Hanya Guna Empat Bahan





ARTIKAL MENARIK LAIN:Resepi Ikan Tengiri Masak Kicap yg Simple, Senang dan Sedap



Tempoyak ikan patin

Bahan-bahan:

Cili

Kunyit

Daun kesom

Tempoyak

(tidak menggunakan bawang,serai,bunga kantan dan bawang putih)

 




Cara memasak:

1.Tumbuk cili dengan kunyit ikut kepedasan masing-masing.


2.Kemudian masukkan bahan-bahan,daun kesum, tempoyak(ikut kepekatan yang korang suka) ,timun tua nak letak atau tidak ikut suka juga.

3.Masukkan cili dan kunyit yang dah tumbuk lumat.

4.Masukkan air,masak hingga mendidih.Perasakan secukup rasa.

5.Untuk resipi ni masukkan ikan yang bersesuaian(patin,talapia,kembung,kerisi,tenggiri),ayam, tulang pun boleh juga.

Kredit: Ieda Ida




Kredit :Rasa



Terima kasih kerana berkunjung ke laman kami. Selain daripada resepi ini, ada pelbagai variasi resepi yang anda boleh cuba. Jangan lupa juga untuk kongsikan resepi ini bersama rakan anda ya.


________________________________________________________
Untuk dapatkan makluman berita terkini, viral dan informasi berguna dari blog ini melalui Facebook, sila LIKE page kami:

Post a Comment

0 Comments