Cara Buat Sambal Kicap Johor Yang Sedap. Boleh Tahan Berbulan-Bulan Dalam Peti Sejuk

Kalau buat pisang atau tempe goreng hidang pulak dengan sambal kicap Johor ni memang layan. Bukan orang Johor pun ramai yang suka makan begini.

Cara Buat Sambal Kicap Johor Yang Sedap. Boleh Tahan Berbulan-Bulan Dalam Peti Sejuk



Sambal kicap ini jugak mudah saja membuatnya. Kalau ikut cara yang dikongsi oleh Nur Qaseh sambal ini bukan saja sedap tapi boleh tahan berbulan-bulan dalam peti sejuk.

ARTIKAL MENARIK LAIN:Resipi Sambal Goreng Jawa Sedap Ya Amat. Memang Bikin Ketagih



Cara buat sambal kicap Johor yang sedap ‘kebabom’ & tahan lama


Bahan-bahan

1 genggam cili burung (lebihkan kalau suka lagi pedas)
5 ulas bawang putih
1 genggam bawang goreng
1 cawan kicap Kipas Udang atau jenama lain
1 sudu chicken stok
5 sudu gula perang
5 biji perahan limau




Cara membuat:

1. Goreng lada cili dan bawang putih hingga layu. Guna minyak sedikit saja ya. Angkat dan toskan minyak.

2. Kemudian masukkan dalam blender masukkan kicap, cili dan bawang putih yang digoreng. Masukkan juga bawang goreng, chicken stok, gula perang dan perahan limau.

3. Kisar sampai lumat. Dah siap. Sama nak pekat atau cair sambal kicap, ikut cita rasa kita.


4. Simpan dalam bekas bertutup. Kalau simpan dalam peti sejuk tahan berbulan-bulan. Tapi kalau selalu buat pisang atau tempe goreng mana mau tahan lama.

Selamat mencuba.

Sumber: Nur Qaseh via Vanilla Kismis



Terima kasih kerana berkunjung ke laman kami. Selain daripada resepi ini, ada pelbagai variasi resepi yang anda boleh cuba. Jangan lupa juga untuk kongsikan resepi ini bersama rakan anda ya.


________________________________________________________
Untuk dapatkan makluman berita terkini, viral dan informasi berguna dari blog ini melalui Facebook, sila LIKE page kami:

Post a Comment

0 Comments