Sambal Belacan dan Ulam Ulaman
Sambal Belacan dan Ulam Ulaman |
Oleh: Azie Kitchen
Bahan bahan:
- 2 tangkai cili merah
- 15 tangkai cili padi
- Sebesar ibu jari belacan
- 1 sudu kecil garam halus
- 2 biji limau kasturi untuk perahan
- Sedikit gula
Boleh nak tumbuk atau masuk dalam blender kering. Tumbuk dulu cili merah dan belacan. Kemudian baru masuk dan tumbuk kasar cili padi supaya sambal kita nampak warna hijau.
Masukkan garam, air perahan limau dan sedikit gula.
Akhir sekali, hiriskan nipis nipis kulit limau kasturi dan masukkan dalam sambal.
loading...
Nota
Kredit :
Oleh: Azie Kitchen
NAK RESIPI LAIN? Klik sini:
Step By Step Buat Sambal Sardin Yang Sedap
Terima kasih kerana berkunjung ke laman kami. Selain daripada resepi ini, ada pelbagai variasi resepi yang anda boleh cuba. Jangan lupa juga untuk kongsikan resepi ini bersama rakan anda ya.
0 Comments