Step By Step Buat Sambal Sardin Yang Sedap

Sambal sardin adalah sejenis lauk ringkas yang boleh dimakan dengan pelbagai jenis makan utama. Misalnya nasi, roti atau lempeng. Boleh juga dijadikan pencecah makan dengan ubi kayu rebus.

Step By Step Buat Sambal Sardin Yang Sedap

 


Sardin dalam tin juga memang selalunya menjadi stok lauk ketika rasa malas nak masak atau ketika kehabisan stok lauk basah dalam peti ais. Ada macam-macam style masak sambal. Kali ini RASA kongsikan resipi sambal sardin daripada Azura Ishak.



SAMBAL SARDIN LETOPS EKSPRES



.

BAHAN-BAHAN



Ini saja bahan-bahannya. Senang kan?

Minyak masak
Kentang | potong kecil
Bawang putih | dicencang
Bawang merah | dihiris
Halia | dihiris
Cili boh (atau cili kering yang dikisar)
Garam secukup rasa
1 tin besar sardin
Sos cili



loading...


CARA MEMBUAT
1. Panaskan minyak masak. Goreng kentang sehingga masak. Ketepikan.



Kentang digoreng dulu.

2. Kurangkan minyak, tumis bawang putih, bawang merah dan halia.



Tumis bawang merah, bawang putih dan halia.

3. Masukkan cili boh. Tumis lagi. Masukkan garam.



Masukkan pula cili boh dan tumis lagi.

4. Masukkan kentang yang telah digoreng tadi.

5. Masukkan sardin dan sos cili. Biarkan mendidih. Matikan api.



Biarkan mendidih.

Selamat mencuba!

Resipi Oleh: Resipi Oleh Azura Ishak





Kredit : Rasa

NAK RESIPI LAIN? Klik sini:

Cara Buat Sambal Belacan Yang Sedap Macam Di Kedai Siam. Pedas, Manis, Masam, Cukup Rasa  


Terima kasih kerana berkunjung ke laman kami. Selain daripada resepi ini, ada pelbagai variasi resepi yang anda boleh cuba. Jangan lupa juga untuk kongsikan resepi ini bersama rakan anda ya.


________________________________________________________
Untuk dapatkan makluman berita terkini, viral dan informasi berguna dari blog ini melalui Facebook, sila LIKE page kami:

Post a Comment

0 Comments