Daun Jambu Batu Hilangkan Bau Hanyir Pada Ikan

Melalui facebook Rasa Share Resipi, Husna Azlan telah berkongsi tip yang sangat berguna untuk semua yang ingin masak ikan. 

Daun Jambu Batu Hilangkan Bau Hanyir Pada Ikan

 


Ini kerana dia berkongsi petua untuk hilangkan hanyir pada ikan. Masak ikan kalau masih ada bau hanyir, memang sangat tak best, kan?



Jom kita baca apa petua daripada Husna.

1. Orang dulu, kalau nak hilangkan bau hanyir ikan, mereka akan letak gandum, limau, cuka atau garam kasar. Rasa ikan lepas dimasak pun best berbanding kalau dibasuh biasa tanpa diletak apa-apa pada ikan.




loading...


2. Satu lagi cara adalah gunakan daun pokok jambu batu. Ambil beberapa helai daun jambu ikut pada jumlah ikan yang hendak dimasak. Kemudian basuh dan ramas daun jambu itu. Ramas dalam air. Kemudian rendam ikan dalam air ramasan daun jambu itu. Gosok pada ikan. Bilas ikan. Kemudian masak macam biasa.

Sumber: Husna Azlan
Gambar hiasan: pixabay.com

 



Kredit : RASA.

NAK RESIPI LAIN? Klik sini:

Guna Air BAWANG MERAH Barulah Pokok Kesum Keluarkan AKAR Yang Banyak  


Terima kasih kerana berkunjung ke laman kami. Selain daripada resepi ini, ada pelbagai variasi resepi yang anda boleh cuba. Jangan lupa juga untuk kongsikan resepi ini bersama rakan anda ya.


________________________________________________________
Untuk dapatkan makluman berita terkini, viral dan informasi berguna dari blog ini melalui Facebook, sila LIKE page kami:

Post a Comment

0 Comments