Tip Simpan Bunga Kantan Supaya Tak Hitam Walau Dalam Lama

Selalu terjadi bila nak masak menggunakan ramuan bunga kantan, waktu itulah ia ‘sold out’. Sebab itulah penting untuk kita simpan stok bunga kantan ini terutama di musim perayaan.

Tip Simpan Bunga Kantan Supaya Tak Hitam Walau Dalam Lama



Supaya tak putus stok bunga kantan ini, seeloknya bila terjumpa bunga kantan yang segar dijual terus beli dalam jumlah banyak kemudian ‘frozenkan’.

ARTIKAL MENARIK LAIN:Cara Basuh Kain Lap Dapur Supaya Kotoran Degil Semua Hilang, Putih Bersih Hasilnya



Tapi untuk ‘frozenkan’ bunga kantan ini ada caranya, supaya tak hitam. Caranya dikongsi oleh Badariah Ayu Ayuariff.


1. Bersihkan bunga kantan dengan air kemudian belah.

2. Sediakan plastik, boleh guna plastik aiskrim kemudian isikan dengan air.

3. Masukkan bunga dan letak dalam bahagian sejuk beku.






Bunga kantan yang dibekukan ini ujarnya boleh tahan berbulan-bulan. Bila hendak digunakan untuk memasak boleh masukkan terus kerana bunga kantan ini sudahpun dibersihkan.

Sumber: Badariah Ayu Ayuariff.




Kredit :Rasa



Terima kasih kerana berkunjung ke laman kami. Selain daripada resepi ini, ada pelbagai variasi resepi yang anda boleh cuba. Jangan lupa juga untuk kongsikan resepi ini bersama rakan anda ya.


________________________________________________________
Untuk dapatkan makluman berita terkini, viral dan informasi berguna dari blog ini melalui Facebook, sila LIKE page kami:

Post a Comment

0 Comments