Kuih Gegatas merupakan salah satu kuih tradisi masyarakat Banjar. Rasanya yang lemak-lemak manis pasti memikat selera. Namun ia agak sukar diperolehi. Jadi bagi yang nak rasa, boleh cuba resepi perkongsian saudari Nadia Ismail.
Istimewanya, resepi yang dikongsi ini tidak terlalu manis kerana ia tidak disira. Sesuai sangat bagi anda yang tak berapa gemas kuih yang terlalu manis. Namun jika suka Kuih Gegatas yang disira, boleh juga buat sedemikian. Ikut cita rasa masing-masing. Selamat mencuba.
ARTIKAL MENARIK LAIN:Begini Cara Buat Kuih Bakar Pandan Tanpa Telur Macam Orang Dulu-Dulu
RESEPI KUIH GEGATAS KURANG MANIS
BAHAN-BAHAN:
- 1/2 biji kelapa parut
- 2 cawan tepung pulut
- 2 senduk tepung gandum
- 1 sudu teh garam
- Air secukupnya
- Gula – dikisar halus
CARA MEMASAK:
1. Campurkan kelapa parut, tepung pulut, tepung gandum dan garam dalam bekas bersesuaian.
2. Uli dengan air hingga adunan menjadi sebati dan tidak melekat di tangan.

3. Bentukkan adunan menjadi leper dan lebar kemudian goreng menggunakan api sederhana hingga kekuningan.

4. Angkat, toskan kuih dan salutkan dengan gula yang telah dikisar terlebih dahulu. Ia akan menghasilkan Kuih Gegatas yang kurang manis.

5. Namun jika suka kuih yang disalut gula seperti kuih keria, boleh juga hasilkan sedemikian. Sedia untuk dinikmati.

Sumber: Nadia Ismail Via Rasa
Kredit :Rencah Rasa.
Terima kasih kerana berkunjung ke laman kami. Selain daripada resepi ini, ada pelbagai variasi resepi yang anda boleh cuba. Jangan lupa juga untuk kongsikan resepi ini bersama rakan anda ya.
0 Comments