Kek Pandan Bersantan Yang Mudah, Sedap Dan Tidak Muak

Kek pandan bersantan, menu mudah untuk minum petang. Memang sedap dan mudah untuk dibuat. Tidak perlu guna planta atau marjerin pun kek dah jadi gebu gebas. Jom kita intai resipi perkongsian oleh Siti Sarah Hamid ini.

Kek Pandan Bersantan Yang Mudah, Sedap Dan Tidak Muak



KEK PANDAN BERSANTAN


ARTIKAL MENARIK LAIN:10 Jenis Resipi Kek Yang Sedap & Mudah Dibuat!





BAHAN-BAHAN:

  • 5 biji telur gred A
  • 2 cawan tepung gandum
  • 1 cawan gula
  • 200ml santan
  • 2 sudu makan susu pekat
  • 1 sudu serbuk penaik
  • 1 sudu ovalette
  • Emulco pandan
  • Pewarna hijau

CARA PENYEDIAAN:

1. Putar telur dan gula sehingga kembang.

2. Masukkan susu dan ovalette, putar lagi sehingga adunan kembang dan gebu.

3. Masukkan tepung gandum yang diayak bersama serbuk penaik. Masuk sedikit demi sedikit.

4. Masukkan santan, emulco pandan dan pewarna hijau. Kacau hingga sebati.

5. Letak adunan di dalam loyang 8×8 dan panaskan oven dalam 5-10 minit.

6. Bakar pada suhu 160 darjah celcius selama 40 minit, bergantung pada oven masing-masing.






Selamat mencuba.

Sumber: Siti Sarah Hamid via Loyang & Acuan via Rasa




Kredit :Rencah Rasa.


Terima kasih kerana berkunjung ke laman kami. Selain daripada resepi ini, ada pelbagai variasi resepi yang anda boleh cuba. Jangan lupa juga untuk kongsikan resepi ini bersama rakan anda ya.


________________________________________________________
Untuk dapatkan makluman berita terkini, viral dan informasi berguna dari blog ini melalui Facebook, sila LIKE page kami:

Post a Comment

0 Comments