Petua Buat Aiskrim Asam Boi Lebih Sedap & Berais Halus

Musim sekarang ini tidak menentu kan? Tapi sejak kebelakangan ini, cuaca bertambah panas pula. Bila dah panas, tekak ni sudah pasti mencari air sejuk sahaja.

Petua Buat Aiskrim Asam Boi Lebih Sedap & Berais Halus



Jom Admin kongsikan satu hidangan yang boleh sejukkan tekak anda iaitu Aiskrim Asam Boi Limau Kasturi ini. Tak susah, mudah je sebab ini cara Aiskrim Malaysia 20 sen je. Jom cuba!

ARTIKAL MENARIK LAIN:Puding Serikandi Buat Untuk Berbuka Nanti



Terima kasih Ida Alina Salleh untuk perkongsian resipi Aiskrim Asam Boi Limau Kasturi ini 

Cara Buat Aiskrim Asam Boi Yang Sedap

Bahan-Bahan:

  • 2 cawan gula (boleh kurangkan sedikit jumlahnya)
  • 2 liter air
  • 2 sudu makan tepung jagung (campur dengan sedikit air dari sukatan 2 liter) 
  • 3 – 4 sudu makan kordial asam masin Double Lion 
  • 24-30 biji asam boi
  • 4-5 biji limau kasturi
  • Sedikit garam
  • Plastik aiskrim secukupnya



Cara-Caranya:

1. Masukkan air, air campuran tepung jagung, gula dan asam boi ke dalam periuk. Masak hingga mendidih dan air menjadi jernih.

2. Masukkan kordial. Rasa terlebih dahulu dan tambah jika perlu. Boleh juga masukkan sedikit garam. Kacau sebati dan sejukkan.

3. Perahkan jus dari 4 atau 5 limau Kasturi ke dalam bancuhan air asam boi tadi. Kacau.

4. Tapiskan air dan ketepikan asam boi.

5. Masukkan asam boi ke dalam plastik. Jumlahnya dalam 1 biji untuk satu plastik aiskrim.

6. Letak air asam boi. Ikat ketat dan bekukan semalaman sebelum dinikmati.





Kredit resepi & foto: Ida Alina Salleh Via Rasa

viaRencah Rasa

 Terima kasih kerana berkunjung ke laman kami. Selain daripada resepi ini, ada pelbagai variasi resepi yang anda boleh cuba. Jangan lupa juga untuk kongsikan resepi ini bersama rakan anda ya.


________________________________________________________
Untuk dapatkan makluman berita terkini, viral dan informasi berguna dari blog ini melalui Facebook, sila LIKE page kami:

Post a Comment

0 Comments