Resepi Tepung Bungkus

Resepi Tepung Bungkus

Resepi Tepung Bungkus





ARTIKAL MENARIK LAIN:Cara Buat Karipap Pusing Yang Ringkas, Tak Perlu Cairkan Marjerin. Kalau Nak Buat Frozen, Goreng Begini



Bahan-Bahan:

240 gm tepung beras
4 sudu makan tepung pulut
½ biji kelapa parut putih
1 ketul gula melaka
500 ml santan
Daun pisang secukupnya




1. Untuk membuat intinya, masukkan kelapa parut ke dalam periuk bersama gula Melaka. Kacau dan masak di atas api perlahan sehingga kering. Bulat-bulatkan dan golek di atas tepung pulut. Ketepikan dahulu.
2. Masukkan tepung beras ke dalam periuk yang lain. Bancuh tepung beras bersama santan dan masukkan sedikit garam. Kacau hingga separuh masak.
3. Ambil dua sudu makan bancuhan tepung dan letakkan di atas daun pisang. Letakkan dua biji inti. Tutup dengan dua sudu lagi tepung.
4. Lipat daun pisang dengan kemas. Kukus sehingga masak.



Kredit :resepibonda


Terima kasih kerana berkunjung ke laman kami. Selain daripada resepi ini, ada pelbagai variasi resepi yang anda boleh cuba. Jangan lupa juga untuk kongsikan resepi ini bersama rakan anda ya.


________________________________________________________
Untuk dapatkan makluman berita terkini, viral dan informasi berguna dari blog ini melalui Facebook, sila LIKE page kami:

Post a Comment

0 Comments