Bila beli stok lauk mentah baik ayam, daging, ikan, sotong dan udang dalam kuantiti banyak selalu jadi masalah untuk kita simpan dalam freezer. Bila masuk dalam bekas plastik ruang penuh bersumbat kadang-kadang tak muat.
Kalau biasa hadapi masalah ini setiap kali beli lauk, boleh tukar cara simpan bahan mentah ini ikut cara yang dikongsi oleh Firda Ashaary.
ARTIKAL MENARIK LAIN:Cara Tanam Ros Jepun Supaya Tumbuh Merimbun & Berbunga Lebat. Tip Dari Pengusaha Ros Jepun Sendiri
Tak perlu guna bekas bertutup, guna plastik ziplock lagi mudah
Tip ini kata Firda diambil daripada adik jirannya. Katanya selama ini selepas siap cuci dan potong lauk mentah, dia akan mengasingkannya ikut kuantiti sekali masak dan simpan bekas bertutup.
Rupanya cara untuk jimat ruang dalam freezer dan mudah untuk defrost adalah menyimpan semua lauk ini dalam plastik ziplock.
Caranya, simpan lauk mentah yang dibersihkan dalam plastik ziplock ikut portion dan susun dalam freezer termasuk di rak tepi. Boleh guna ziplock jenis memanjang.
Cara defrost lagi mudah dan manis lauk kekal
Bila nak defrost, ambil plastik ini rendam terus dalam air. Tak perlu keluarkan lauk di dalamnya.
Cara ini proses defrost lebih cepat selain itu rasa manis lauk termasuk daging tak hilang kerana lauk masih kekal dalam plastik waktu direndam dalam air.
Semoga bermanfaat.
Sumber: Firda Ashaary via Vanilla Kismis
Terima kasih kerana berkunjung ke laman kami. Selain daripada resepi ini, ada pelbagai variasi resepi yang anda boleh cuba. Jangan lupa juga untuk kongsikan resepi ini bersama rakan anda ya.
0 Comments