Tukang Masak Kongsi Tips Goreng Telur Mata Yang Menjadi & Bulat Elok Macam Dekat Kedai!

Telur mata merupakan antara makanan yang mudah untuk disediakan. Tambahan pula telur mata ini memang sedap walaupun hanya dimakan dengan kicap.

Tukang Masak Kongsi Tips Goreng Telur Mata Yang Menjadi & Bulat Elok Macam Dekat Kedai!

 


Lebih sedap lagi kalau kita masak yang style dekat kedai tu. Dia punya telur mata yang kuning tu masih cair kan? Tapi setiap kali buat mesti gagal yang macam kedai tu.

ARTIKAL MENARIK LAIN:Mohon Share, Inilah Manfaat Daun Sirih Yang Ramai Tidak Tahu



Namun rupa-rupanya ada kaedah atau tekniknya yang tersendiri untuk goreng telur mata yang macam tu. Jadi apa kata kita ikut cara yang dikongsikan oleh Wan Luqman dilaman facebook ini.

Tips Goreng Telur Mata Bulat Elok Macam Dekat Kedai

  1. Pertama, kena gua kuali kecik dan kedalam sedikit lengkuknya. Sebab telur putih akan membaluti telur kuning tu sikit dan telur tu xmerebak ikut saiz kuali .
  2. Tips kedua, minyak kena lebih supaya dia akan tenggelam biar rata. Pecahkan telur dalam mangkuk kecil dahulu, jangan direct terus ke kuali tau.




  1. Jangan risau, kita toss dulu atas sudip bagi minyak tu meleleh jatuh selepas goreng, jangan angkat ke pinggan terus. Bila keliling putih tu dah start garing sedikit, boleh angkat dah.
  2. Tips ketiga, guna lah telur saiz D ataupun E. Ianya lebih afdal. Selalu kita order kat kedai, bila mintak telur mata kerbau, dibaginya telur mata jin mata satu, telur mata kerbau buta sebelah dan paling teruk telur mata dajal, musibah namanya tu.

Selamat Mencuba!

Kredit : Wan LuQman Via MAHN





Kredit : dailymakan


Terima kasih kerana berkunjung ke laman kami. Selain daripada resepi ini, ada pelbagai variasi resepi yang anda boleh cuba. Jangan lupa juga untuk kongsikan resepi ini bersama rakan anda ya.


________________________________________________________
Untuk dapatkan makluman berita terkini, viral dan informasi berguna dari blog ini melalui Facebook, sila LIKE page kami:

Post a Comment

0 Comments