Cara Masak Rendang Ikan Bilis Paling Sedap

Bila sebut pasal rendang, aduhai tak usah cakaplah. Terbayang saja dah buat kecur air liur. Makan pula bersama nasi panas, memang tak pandang kiri kanan! 

Cara Masak Rendang Ikan Bilis Paling Sedap

 


Tapi pernah dengar tak pasal Rendang Ikan Bilis? Haa, senang sangat nak buatnya sebab hanya guna 5 hingga 6 bahan sahaja. Nak lagi sedap, makan dengan pulut kuning memang mengancam! Jom kita tengok bagaimana nak sediakan Rendang Ikan Bilis!

ARTIKAL MENARIK LAIN:Resipi Serunding Ikan



RESIPI RENDANG IKAN BILIS


BAHAN-BAHAN:
2-3 genggam ikan bilis
3 sudu besar cili kisar
3 batang serai – dititik
1/2 cawan santan
2 keping asam gelugur
1 ikat kacang panjang
1 helai daun kunyit – mayang halus
3 biji cili hijau – belah empat
Garam, gula dan serbuk perasa secukupnya

 


BAHAN KISAR:
1 ½ biji bawang besar
7 biji bawang putih
Halia, kunyit hidup, lengkuas masing-masing sebesar ibu jari






CARA MEMASAK:
1. Tumis bahan-bahan kisar bersama serai sehingga naik bau, atau naik minyak.



2. Kemudian, masukkan asam keping dan santan. Jika terlalu pekat, boleh tambah sedikit air.
3. Perasakan dengan garam, gula dan serbuk perasa. Jika sudah elok rasanya, bolehlah masukkan ikan bilis, kacang panjang, cili hijau dan daun kunyit.




4. Kacau rata, tunggu sehingga kacang panjang sedikit lembut dan bolehlah diangkat serta dihidangkan.
Selamat mencuba!

 

SEDIKIT TIPS:
1. Untuk ikan bilis, memang terdapat pelbagai pilihan jenis ikan bilis yang dijual dengan harga berbeza. Sebaiknya, anda pilihlah ikan bilis yang nipis dan berwarna agak cerah. Nak tahu sebab apa? Dikatakan ikan bilis jenis ini lebih sedap dimakan dan mudah garing dimasak berbanding dengan ikan bilis yang gelap kehitaman.

2. Bawang merah – bahagian ini pun penting juga tau. Dalam banyak jenis bawang merah, seeloknya anda gunalah bawang merah kecil dari India. Ini kerana bawang merah jenis ini dikatakan kandungan airnya kurang dan menjadikan mudah garing apabila dimasak.

 

Oleh: Ibnatie-Aziza Mat Roff 

Kredit resipi & foto: Zatil Sabrina Zainul Arriffin




Kredit :RASA


Terima kasih kerana berkunjung ke laman kami. Selain daripada resepi ini, ada pelbagai variasi resepi yang anda boleh cuba. Jangan lupa juga untuk kongsikan resepi ini bersama rakan anda ya.


________________________________________________________
Untuk dapatkan makluman berita terkini, viral dan informasi berguna dari blog ini melalui Facebook, sila LIKE page kami:

Post a Comment

0 Comments