Resepi Siput Sedut Masak Lemak Cili Api
Resepi Siput Sedut Masak Lemak Cili Api |
Resepi Siput Sedut Masak Lemak Cili Api
ARTIKAL MENARIK LAIN:Resepi Sambal Tumis Udang Petai Paling Mudah
Bahan-Bahan
1 kg siput sedut - rendam sekejap dengan air garam, buang ekor dan cuci bersih kemudian toskan
10 - 15 biji cili padi - kisar halus
2 inci kunyit hidup - kisar halus
garam dan gula secukupnya
2 inci halia - kisar halus
2 batang serai - dititik
1 kotak santan
3 ulas bawang putih - kisar halus
5 ulas bawang merah - kisar halus
2 ikat pucuk ubi
Cara Membuat Siput Sedut Masak Lemak Cili Api
1. mula-mula pucuk ubi diambil bahagian pucuk daun yang lembut kemudian rebus hingga lembut dan toskan.
2. panaskan minyak kemudian tumis bahan kisar tadi hingga naik bau, kemudian masukan santan bersama siput, dan serai.
3. masak pada api sederhana sambil terus dikacau perlahan. kemudian
masukan pucuk ubi dan perasakan dengan gula dan garam secukupnya
4. akhir sekali, masak hingga kuah mendidih dan pekat dan bila sudah Oke boleh matika api dan siap dihidangkan.
resepi siput sedut masak lemak cili api ni sangat sedap bila dimakan
bersama dengan sambal belacan dan nasi panas-panas. okay, sampai jumpa
lagi di resepi sedap berikutnya.
Terima kasih kerana berkunjung ke laman kami. Selain daripada resepi ini, ada pelbagai variasi resepi yang anda boleh cuba. Jangan lupa juga untuk kongsikan resepi ini bersama rakan anda ya.
Resepi Siput Sedut Masak Lemak Cili Api |
0 Comments