Biskut Peanut Butter atau Biskut Mentega Kacang. Biskut dulu-dulu, sedap sangat rasa kacang dalam biskut ni. Lain rasa dengan biskut kacang biasa.
![]() |
Resepi Biskut Peanut Butter |
ARTIKAL MENARIK LAIN:Resepi Biskut Mazola Mudah Tapi Sedap. Hanya Guna 4 Bahan Sahaja ...
Resepi Biskut Peanut Butter
Bahan-Bahan:
1 biji kuning telur sahaja
3/4cawan gula kastor
3/4 cawan peanut butter
2 sudu makan membukit shortening
1 1/2 cawan tepung jagung
2 1/2 cawan tepung gandum
1 tsp baking powder
1 tsp essence vanilla
3/4 cawan butter
Kismis hitam untuk hiasan
Tips: Gunakan cawan sukatan metrik untuk dapatkan hasil yang tepat
Cara Buat:
1. Butter, shortening,
gula kastor tadi kacau sampai kembang guna senduk kayu. Masukkan kuning
telur, kacau lagi dan masukkan essence vanilla. Bila semua sebati
barulah masukkan peanut butter dan teruskan kacau sehingga rata
adunannya.
2. Ayak tepung jagung dan gandum
beserta baking powder terlebih dahulu. Barulah dimasukkan ke dalam
adunan tadi sedikit demi sedikit hingga membentuk doh. Jika lembik,
tambahkan sedikit tepung gandum hingga doh tidak melekat di tangan.
3.
Sapu gris mentega pada bekas acuan dan letakkan kismis hitam pada
tengah-tengah acuan. Barulah dimasukkan doh yang digentel bulat. Tekan
sehingga padat dan ratakan acuan biar sama paras.
4.
Panaskan oven 10 minit, barulah biskut peanut butter ini dibakar pada
suhu 160’C-170’C. Ikut jenis oven anda dalam tempoh 15-20 minit guna api
atas bawah.
5. Bila dah masak, keluarkan
loyang acuan dan biarkan sejuk baru dikeluarkan biskut peanut butter dan
simpan dalam bekas kedap udara.

Terima kasih kerana berkunjung ke laman kami. Selain daripada resepi ini, ada pelbagai variasi resepi yang anda boleh cuba. Jangan lupa juga untuk kongsikan resepi ini bersama rakan anda ya.
![]() |
Resepi Biskut Peanut Butter |
0 Comments