Tak semua mak-mak mampu tanak pulut dengan baik. Boleh jadi, ada yang terlebih letak air sebab tak tahu sukatan yang betul untuk memasaknya .
Tak kurang juga yang lebiih suka tanak pulut dengan mengukus dan ada juga cara yang lebih senang dengan hanya masak di dalam perik nasi sahaja. Semua ini bergantung kepada cara masing-masing.
Satu rahsia yang boleh dikongsi bersama Khadijah Jaafar dalam menanak pulut adalah dengan menggantikan air dengan air kelapa muda semasa tanak pulut. Menariknya, pulut yang dimasak tadi lembut dan wangi.
Bagi mak-mak yang menggunakan periuk nasi, tentulah ia tidak berkerak. Boleh cuba cara ini.
Tanak Pulut Jadi Lembut Dan Tidak Berkerak
“Ini rahsia untuk membuatkan pulut sedap dan wangi, caranya dengan menggunakan air kelapa muda.
“Cara nak masak pun hanya guna periuk nasi. Paling penting, tetap lembut dan sedap. Pulut pun tidak jadi berkerak. Sungguh enak dinikmati bersama ikan masin dan kelapa parut.
Bahan-bahan:
2 cawan beras pulut susu
2 cawan air kelapa muda
Cara Membuat:
1. Sukat 2 cawan beras pulut.

2. Basuh beras pulut hingga bersih.

3. Masukkan air kelapa. Kalau tiada stok air kelapa, boleh juga guna air biasa sahaja.

4. Kemudian, masaklah pulut seperti biasa dalan rice cooker.

Bila pulut dah masak. Biarkan seketika ‘keep warm’ dan siap. Sedap di makan dengan kelapa parut & ikan masin.

Selamat mencuba!
#resepiciktie
MW: Nanti hujung minggu bolehlah masak untuk sarapan keluarga. Memang syoklah…
Sumber: Khadijah Jaafar via Mingguan Wanita
NAK RESIPI LAIN? Klik sini:
Terima kasih kerana berkunjung ke laman kami. Selain daripada resepi ini, ada pelbagai variasi resepi yang anda boleh cuba. Jangan lupa juga untuk kongsikan resepi ini bersama rakan anda ya.
0 Comments