Resepi Pau Cendawan Gebu Gebas

Resepi Pau Cendawan Gebu Gebas

Resepi Pau Cendawan Gebu Gebas

 






Bahan-Bahan:

  • 1/2 kg tepung gandum
  • 1/2 peket yis
  • 1/3 cawan marjerin
  • 1 biji telur
  • air secukupnya
  • 4sd susu pekat
  • inti pau
  • acuan lompang

Cara-cara Membuat:

1. Sediakan 300 ml air suam, masukkan yis serta pecahkan telur. Jangan lupa tambah 4 sudu susu pekat dan kacau sehingga sebati. Then biarkan seketika sampai yis naik.

2. Sementara nak tunggu yis kembang, campurkan tepung gandum dan marjerin. Gaulkan sebati. Bila bancuhan yis tadi dah naik, masukkan ke dalam tepung dan uli sehingga doh tidak melekat di tangan.



loading...


3. Rehatkan doh sehingga naik. Keluarkan angin dan bulatkan doh dengan masukkan inti. Letak ke dalam acuan lompang. Then kukus sehingga masak.

Tips: Panaskan pengukus terlebih dahulu. Dah siap gentel doh, bila doh nak naik sedikit terus kukus. Jangan tunggu lama-lama nanti masak, pau tak cantik jika dibiarkan naik terlalu lama. Itu yang menyebabkan pau kecut selepas masak.

Resepi Pau Cendawan Gebu Gebas

Resepi Oleh: Baizura Che Ismail





Kredit : resepibonda

NAK RESIPI LAIN? Klik sini:

Resepi Kuih Tradisi Johor Belebat Ubi  


Terima kasih kerana berkunjung ke laman kami. Selain daripada resepi ini, ada pelbagai variasi resepi yang anda boleh cuba. Jangan lupa juga untuk kongsikan resepi ini bersama rakan anda ya.


________________________________________________________
Untuk dapatkan makluman berita terkini, viral dan informasi berguna dari blog ini melalui Facebook, sila LIKE page kami:

Post a Comment

0 Comments