Kuih Lapis kuih tradisional mudah, menggunakan sukatan cawan
Bahan-bahan :
- 2cwn tepung beras
- 3/4cwn tpg gandum
- 2sdb tpg ubi
- 4 1/2cwn santan dr sebiji kelapa (sy blender kelapa tu)
- 1cwn gula (jgn sampai penuh sgt yer...kurangkan manis...)
- 1/2sdt garam
- Pewarna kesukaan(sy ltk emulco pandan+pewarna ijo epal....warna pink...emulco coklat ...)
loading...
Cara
Panaskan kukusan hgg air mndidih...
Satukan semua bhn dan blender ..bhgi kpd 3 bhgian...ltk kaler kesukaan.. sapu loyang dgn marjerin atau myk...
masukkan 2senduk(yg kita buat gulai) adunan dlm loyang dan kukus 5mnt....ulang pd lapis yg seterusnya. ...
****setiap lapis kukus 5mnt sahaja***
Lapisan terakhir kukus 15mnt....sejukkan...biar betul2 sejuk baru potong.
Kredit : www.facebook.com/Resepi-Sedap
NAK RESIPI LAIN? Klik sini:
Resepi Tepung Bungkus Paling Sedap & Lembut Sukatan Cawan
Terima kasih kerana berkunjung ke laman kami. Selain daripada resepi ini, ada pelbagai variasi resepi yang anda boleh cuba. Jangan lupa juga untuk kongsikan resepi ini bersama rakan anda ya.
0 Comments