Cara Buat Cekodok Pisang Rangup Di Luar, Lembut Di Dalam. Pasti Tak Cukup Satu

Kalau memang berjiwa ibu ni, dari malam sudah fikir apa menu sarapan yang disukai keluarga. Resipi cucur ni jarang kali tidak laku kalau dibuat. Gerenti berebut makan nanti. 

Cara Buat Cekodok Pisang Rangup Di Luar, Lembut Di Dalam. Pasti Tak Cukup Satu

 


Cekodok pisang antara yang digemari. Macam mana nak buat cekodok yang rangup di luar, lembut di dalam, inilah caranya.



Cekodok Pisang
Bahan-bahan:
10 biji pisang (macam dalam gambar di bawah. Kalau buah pisang yang besar kurang kan. Dilenyek dan ketepikan.
2 sudu besar planta
4 sudu besar gula pasir
1 sudu kecil soda bikarbonat-
1 sudu kecil baking powder
1 sudu kecil garam
2 cawan lebih sikit tepung gandum-


Cara buat:
1.Semua bahan di atas masukkan ke dalam bekas kecuali tepung gandum.
2.Gaul sebati jangan dikisar yer nanti tak sedap.



3.Kemudian masukkan tepung gandum.

loading...


4.Perap selama 1/2 jam.


5.Goreng dalam minyak yang panas api sederhana saja.

Kredit:Noriza Awang Hamat





Kredit : RASA.

NAK RESIPI LAIN? Klik sini:

Cucur Manis Gebu & Lembut, Menu PKPB Mudah Sempoi  


Terima kasih kerana berkunjung ke laman kami. Selain daripada resepi ini, ada pelbagai variasi resepi yang anda boleh cuba. Jangan lupa juga untuk kongsikan resepi ini bersama rakan anda ya.


________________________________________________________
Untuk dapatkan makluman berita terkini, viral dan informasi berguna dari blog ini melalui Facebook, sila LIKE page kami:

Post a Comment

0 Comments