Tengahari ni kalau dapat makan Bihun Sup memang sedap sungguh, lagi-lagi pulak ada sambal kicap. Jus daging segar yang meresap dalam kuah tu yang tambah menggetar selera.
Ni Bihun atau Mihun Sup Daging serta Sambal Kicap dari Mariana Zainal, nampak macam senang. Berbaloi dicuba resipi ni jommm…
BIHUN SUP DAGING

.
BAHAN-BAHAN :
- 1 kg daging(potong ikut suka)
- 5 kuntum bunga lawang
- 1 batang kulit kayu manis
- 1 keping asam keping(kalo kecik tambah 1/2 keping lagi)
- 1 1/2 sudu besar garam
- 1 sudu teh aji
- 4 liter air
- Daun sup + daun bawang +bawang goreng(hiasan)
- 1/2 cawan minyak (untuk menumis)
loading...
Bahan kisar:
- 2 biji bawang besar
- 5 ulas bawang putih
- 1 1/2 inci halia
- 2 sudu teh jintan manis
- 2 sudu teh biji ketumbar
- 1 sudu teh lada hitam
- 1 bungkus bunjut sup amik isinya sahaja
- 1/2 cawan air
Bahan lain :
- Daun sup
- Daun bawang
- Bawang goreng
CARA MEMASAK :
1. Didihkan air dan daging guna api sederhana
2. Sambil tu kita siapkan bahan lain.
3. Panaskan minyak,masukkan bahan
kisar,bunga lawang,kulit kayu manis dan asam keping. Tumis hingga naik
minyak dan elok garing..
4 Tutup api. Masukkan bahan tumis ke dalam periuk yang kita rebus daging tadi.
5. Renehkan hingga daging lembut.Apabila daging dah lembut, masukkan garam dan serbuk perasa.
6. Sesuaikan rasa (nak kuah lebih boleh tambah air).

.
SAMBAL KICAP
BAHAN-BAHAN :
- 30-35 biji cili padi
- 3 ulas bawang putih
- 5 kali renjis kicap masin
- 5 kali renjis kicap manis
- 1 sudu teh perahan limau kasturi
- 1 senduk kecil kuah sup
(Kisar semua bahan ini )

.
*Siap
* Mihun di celur dan toskan.
Kredit foto & resipi : Mariana Zainal
Kredit :
NAK RESIPI LAIN? Klik sini:
Resepi Pasta Spiral Goreng Lada Hitam
Terima kasih kerana berkunjung ke laman kami. Selain daripada resepi ini, ada pelbagai variasi resepi yang anda boleh cuba. Jangan lupa juga untuk kongsikan resepi ini bersama rakan anda ya.
0 Comments