Resepi Siput Sedut Masak Lemak Cili Api Paling Sedap Dan Ringkas
BAHAN-BAHANNYA

- 1 kg siput sedut
- 2 - 3 pelepah batang keladi sayur
- 2 batang serai, diketuk
- 1 helai daun kunyit, disiat
- 1 keping asam gelugor
- 1000 ml santan cair
- 400 ml pati santan
- Garam dan gula secukup rasa
BAHAN-BAHAN KISAR HALUS

- 7 biji bawang merah kecil
- 2 ulas bawang putih
- 1 1/2 inci kunyit hidup
- 2 biji cili merah
- 20 biji cili padi kampung
- Secubit belacan (optional)
CARA MEMBUATNYA
Siput
dicuci hingga betul2 bersih, bilas 4 - 5 kali hingga jernih airnya.
Toskan, kemudian kerat bahagian bucu siput, kerat pada ruas ke 3 dari
atas, buat satu persatu hingga siap. Taruk siput yang siap dipotong tadi
dalam besen dan tuang air hingga siput tenggelam. Ambik dengan tangan,
toskan dan masukkan ke dalam tapis. Tujuan buat macam ini, untuk
mengelakkan serpihan kulit siput terikut masuk dalam masakan kita.
Sementara
itu buang kulit luar batang keladi, kerat pendek, cuci, toskan dan
celur dalam air mendidih yang dimasukkan sekeping asam gelugor. Celur
hingga 1/2 lembut dan toskan.
Masukkan siput ke dalam periuk bersama2
serai yang dititik, asam gelugor dan bahan2 kisar halus. Gaul rata dan
masak hingga mendidih. Masukkan santan cair, kacau dan biarkan hingga
menggelegak.
Tambah batang keladi dan tuang pati santan. Kacau rata
dan masukkan daun kunyit. Perasakan dengan garam secukupnya dan sedikit
gula. Kacau dan biarkan mendidih dengan api kecil dan kacau sentiasa.
Masak hingga batang keladi lembut. Rasa dan jika ok boleh matikan api.
Hidangkan bersama nasi panas, sambal belacan, ikan goreng dan
ulam-ulaman. Selamat mencuba!
Kredit :
0 Comments