Pernah makan ubi keledek yang berwarna ungu seperti di atas?
Ubi keledek ungu atau selalu kita lihat dilabel sebagai Japanese Sweet Potato. Katanya lebih sedap, malah berkhasiat.
Satsuma-imo, atau Japanese sweet potato, atau ubi keledek ungu,
bentuknya ungu di luar dan kuning di dalam. Secara tradisional ditanam
di Jepun dan Okinawa. Ia adalah makanan ruji masyarakat Okinawa, yang
merupakan penduduk paling sihat dan paling lama hidup di muka bumi ini.
Kesihatan dan jangka hayat hidup dikaitkan dengan rutin pemakanan yang
diamalkan masyarakat ini, dan salah satunya dipengaruhi oleh ubi
keledek.
Diakui mempunyai kandungan kalori dan karbohidrat yang tinggi, ubi
keledek ungu kaya dengan serat, kalium dan vitamin A dan C, malah
dikhabarkan baik untuk kulit wajah. Kajian menunjukkan daun ubi keledek
kaya dengan polifenol, lutein, vitamin A dan B, kalsium serta zink.
Ubi keledek merupakan makanan yang sangat mudah – boleh dikukus,
direbus, atau dibakar. Boleh diambil ketika sarapan, makanan tengahari,
makan malam atau snek di malam hari.
1. Sokong Sistem Pencernaan
Ubi keledek adalah sumber serat yang sangat baik, terutama apabila anda
makan kulitnya. Serat adalah penting untuk kesihatan pencernaan anda,
mencegah sembelit dan penyakit serius, seperti kanser kolon. Satu ubi
keledek yang bersaiz sederhana mempunyai kira-kira enam gram serat
makanan.
loading...
2. Pastikan Jantung Sihat
Kandungan serat ubi keledek yang tinggi boleh menurunkan tahap
kolesterol LDL (buruk), membantu mencegah penyakit kardiovaskular.
Ubi keledek yang manis ini juga tinggi kalium, yang berfungsi seimbang
dengan natrium dalam badan anda untuk mengekalkan tekanan darah yang
sihat. Ia juga tinggi tembaga, logam penting untuk membuat sel darah
merah dan menjaga jantung anda sihat. Tahap rendah tembaga telah
dikaitkan dengan tekanan darah tinggi, dan paras kolesterol LDL yang
tinggi.
3. Meningkatkan Kekebalan
Ubi keledek kaya dengan antioksidan yang menghalang kerosakan radikal
bebas dalam tubuh anda. Satu cawan ubi keledek mengandungi 52% nilai
harian anda untuk vitamin C, yang penting untuk penyembuhan luka dan
pembaikan tisu.
Vitamin A dalam ubi keledek membantu tubuh anda membuang sel-sel imun
yang menghalang jangkitan dan penyakit dan mempunyai kesan anti-tumor.
4. Baik Untuk Mata
Ubi keledek ungu mengandungi beberapa nutrien yang dikaitkan dengan
peningkatan kesihatan mata. Antara yang paling berkuasa adalah
karotenoid, termasuk juga alpha-karotena, beta-karotena, lutein, dan
zeaxanthin.
Beta-karotena, apabila diambil sebagai suplemen tambahan secara
berasingan dari karotenoid lain, boleh menyebabkan ketidakseimbangan.
Tetapi apabila diambil dengan betul, dan seimbang dengan keseluruhan
serat karotenoid, ia telah terbukti mempunyai ciri anti-kanser dan
penglihatan yang terang.
5. Tajamkan Minda
Ubi keledek mengandungi komponen yang membantu fungsi otak dengan baik,
antaranya choline dan manganese. Chroline adalah nutrien penting untuk
pertumbuhan dan perkembangan otak. Mangan pula penting untuk kesihatan
otak. Ia mengikat kepada neurotransmitter dan membantu menggerakkan
impuls elektrik melalui badan anda dengan lebih cepat. Anda boleh
menemui 43% nilai harian mangan anda dalam satu cawan ubi keledek bakar.
6. Melegakan Tekanan dan Anxiety
Ubi keledek boleh membantu anda berehat. Kandungan magnesium yang tinggi
memainkan peranan untuk menenangkan otak. Kekurangan magnesium
dikaitkan dengan kemurungan, gangguan mood, dan sakit kepala.
7. Meningkatkan Kesuburan
Vitamin A adalah nutrien penting untuk pembiakan sihat. Dan seperti yang
kita ketahui, ubi keledek adalah sumber yang hebat. Ubi keledek juga
menawarkan bekalan besi yang penting dalam menyokong kesuburan.
8. Melawan Kanser
Ubi keledek adalah sumber antioksidan yang melawan kanser, terutamanya
pada kulit. Lebih 80% protein dalam ubi keledek adalah sejenis protein
penyimpanan yang dikenali sebagai sporamin. Protein unik ini telah
dikaji untuk keupayaan anti-kanser dan didapati berkesan dalam beberapa
jenis penyakit.
9. Menstabilkan Kandungan Gula
Kandungan karbohidrat dan serat dalam ubi keledek dapat membantu menjaga
gula darah anda stabil. Dan ia dapat membantu anda merasa lebih kenyang
daripada biasa. Satu kajian pada tahun 2004 yang diterbitkan Diabetes
Care, ubi keledek secara semulajadi mengurang dan menguruskan glukosa
darah pada individu yang mempunyai diabetes jenis 2.
Mungkin anda boleh mengamalkan ubi keledek dari sekarang.
Sumber: Wanista.com
0 Comments